Wysłany: 2011-01-17, 14:32 Spotkanie członków stowarzyszenia
W najbliższą sobotę - 22.01.2011, o godzinie 20.00, wszyscy członkowie Stowarzyszenia Kibiców Nysy Zgorzelec - "Biało - niebiescy" proszeni są o stawiennictwo na pierwszym, oficjalnym zebraniu władz i członków Stowarzyszenia w nowym 2011 roku. Podczas spotkania zreferowana zostanie sprawa, zakończonej już, rejestracji organizacji w KRS oraz przedstawione zostaną cele i założenia SKNZ na rok bieżący.
Miejsce spotkania to popularny klub Europa.
bialoniebiescy.jpg 150x75
Plik ściągnięto 7450 raz(y) 15,36 KB
_________________ Bóg stworzył Człowieka, Człowiek Piwo, baba przylazła sama
Ostatnio zmieniony przez chazol 2011-01-17, 14:55, w całości zmieniany 3 razy
Bo tak i już. w Zagłobaszczu miejsca ostatnio nie ma zbyt wiele, chyba że chcemy się spotkać bez możliwości zakupu szklaneczki coli, to poproszę o udostepnienie sali na terenie stadionu
Chciałbym zadać Wam pytanie... I prosił bym o wasze opinie ale nie robienie sobie jaj.
Jak uważacie Kim jesteśmy jako zgorzelczanie... Jakie mamy korzenie... Saksoni, Magdeburczycy, Górno Łużyczanie, Ślązacy, Łużyczanie ?
Chciałbym wykonać projekt herbu stowarzyszenia nawiązujący do naszych korzeni.
Proszę o odpowiedzi.
_________________ MKS NYSA ZGORZELEC
1972-2013 Historia która trwa...
"Dla nas mecz bywa świętem, a dzień święty się święci"
? to są narody niemieckie. Więc nawet nie mamy jak się nimi czuć.
Górno Łużyczanie-Łużyczanie to de facto ta sama grupa narodowa z którą też nic nie mamy wspólnego ( Serbołużyczanie )
Najwięcej jak już mamy wspólnego ze Śląskiem i księstwami Śląskimi. Ale ogólnie jeżeli taki Bolesławiec nie ma kłopotów z samookreśleniem gdyż jest to Śląsk i chociażby w średniowieczu Bolesławiec był grodem polskim o który to zresztą tutejsze dynastie toczyły częste boje z racji tego iż gród ów był grodem granicznym ( XIII i XIV wiek) to my mamy o wiele gorzej. Związki Zgorzelca z Polską są - władztwo "Świdnickich" czy namiestnictwo Starego to jednak jedyny nasz taki związek ze Śląskiem to przynależność do pruskiej prownicji Śląskiej.
W obecnych czasach część uważa się tutaj za Ślązaków część za polskich łużyczan.... kto co lubi
wiedziałem że pierwszy zabierzesz głoś:)
A ja według historii ktora obecnie sobie studiuje amatorsko doszedłem do wniosków że Zgorzelec należał i należy jako obszary między Nysą Łużycką a Kwisą do Łużyc Górnych. Wzmianki o naszych korzeniach w zależności od kwesti narodów które rządziły miastem w danych okresach historycznych.
Łużyce Górne (niem. Oberlausitz, górnołuż. Hornja Łužica, dolnołuż. Górna Łužyca, łac. Lusatia Superior) - kraina historyczno-geograficzna w Niemczech (kraj związkowy Saksonia, częściowo Brandenburgia), niewielkie fragmenty także na terytorium Polski (województwo dolnośląskie, kilka miejscowości w województwie lubuskim). Głównym miastem jest Budziszyn. Do XV wieku tereny te znane były jako Milsko, od zamieszkującego je plemienia słowiańskiego Milczan. Na tych ziemiach wykształcił się język górnołużycki.
Kalendarium
* X wiek - ziemie Milczan podbite przez Niemców,
* 1002-1005 - Bolesław Chrobry zajął Milsko,
* 30 stycznia 1018 - pokój budziszyński przyznał Milsko Polsce,
* 1031 - cesarz niemiecki Konrad II ponownie podbija Milsko,
* 1243 – margrabia brandenburski Otton III otrzymał te ziemie jako posag księżniczki Beatrycze, córki króla czeskiego Wacława I,
* 1319 - król czeski Jan Luksemburski zajął zachodnią część Milska, a wschodnią ze Zgorzelcem przejął książę jaworski Henryk,
* 1348 - inkorporacja Milska do Królestwa Czeskiego,
* 1368 - po śmierci księcia świdnickiego Bolka II, zwanego Małym, wschodnia część Milska włączona zostaje do Czech,
* 1370 - po włączeniu Łużyc Dolnych do korony czeskiej następuje połączenie Milska i Łużyc Dolnych,
* 1468-1490 - przyłączone do korony węgierskiej przez Macieja Korwina
* 1490-1526 pod rządami Jagiellonów
* 1635 - Łużyce Górne i Dolne przyłączone do Saksonii,
* 1697-1763 Łużyce Górne i Dolne jako część Saksonii w Unii Personalnej z Polską
* 1815 – na mocy uchwał kongresu wiedeńskiego wschodnia część Łużyc Górnych z Zgorzelcem i Lubaniem przyłączona do pruskiej prowincji Śląsk (niem. Niederschlesien),
* 1945 - w efekcie postanowień konferencji poczdamskiej wschodnia część Łużyc Górnych (pomiędzy Nysą Łużycką a Kwisą, ze Zgorzelcem i Lubaniem) wchodzi w skład Polski.
Jeżeli czytaliście książkę WALDEMARA BENA to właśnie lokujemy się w jako Górno Łużyczanie. I jak to m miejsce w postanowieniach poczdamskich w 1945 roku wchodzimy właśnie w tak zwaną strefę Oberlausitz czyli Górne Łużyce.
Patrząc dalej na herb miasta Zgorzelca na którym windnieje śląski herb (czarna wrona na żółtym tle) zaczynam się mocno zastanawiać. I nie wiem co mam myśleć na ten temat. Chiałbym aby herb stowarzyszenia chociaż w części był nawiązaniem do naszych korzeni jako prawowitych zgorzelczan a nie dziwolągów z turofa (tur w herbie zero nawiązania do tradycji czy chociażby do przynależności społecznej).
Co o tym myślicie?
Oberlausitz_Wappen.gif
Plik ściągnięto 7293 raz(y) 54,31 KB
Menelstwo goolmanowe niech się nie odzywa:) propozycja herbu jak dla mnie ciut za mało czytelna. Jezeli zaś chodzi o korzenie, to prawdę powiedziawszy ogromna część z nas pochodzi z zupełnie innych części Polski. NAsze pokolenie należy do osób osiadłych na ziemiach zgorzeleckich po II wojnie światowej. W sumie trzeba by było sobie dopowiedzieć na pytanie czy identyfikujemy się z daną społecznością, czy terenami zeimskimi, na których aktualnie się znajdujemy
Tak się składa, że maturę ustną o tym pisałem ( Boże kiedy to było ). Zgorzelec leży na terenie dawnych Łużyc Górnych, na którym obowiązywał język górnołużycki i zamieszkiwali ten obszar Łużyczanie ( stąd też nazwa rzeki, bądź jadłodajni ). Tak jak Cero pisze w obecnych czasach na tym terenie w większości mieszkają przesiedleńcy z kresów wschodnich oraz ich potomkowie. Ale skoro klub ma nazwę od rzeki, która jak wiadomo jest Łużycka to należałoby - tak mnie się wydaje - trzymac się powiązań łużyckich. Ot taki mój mały wywód w tym temacie
cero ten herb to jest oficjalny z dawnych czasów
Ja tylko chciałem zaproponować zrobić herb stowarzyszenia który ilustruje herb Nysy i naszych ziem. poki nie ma zadnych propozycji mozna sie pobawić. Ja już mam pomysł ale nie wiem czy Przypadnie wa do gustu. Trzeba pamiętać że wykorzystanie herbu Nysy w naszym herbie to łamanie prawa. Tak wię musimy to jakoś obejść
MAm kilka pomysłów od kolegi Wodza, przedstawię je na spotkaniu. Książkę Pana Beny też mam i ten wspomniany przez ciebie herb widnieje na jednej z witryn, także tego byłem świadomy, ale jak dla mnie jest ciut za mało czytelny
kiedyś na temat herbu była rozkminka na jednym ze zgorzeleckich portali. Zrobili go urzędnicy bodaj w 1945 roku i mieli problem czy do naszego herbu dać orła Śląskiego czy orła pochodzącego od dynastii Świdnickiej.
Co do herbu stowrzyszenia to nie lepiej zrobić jakis kibicowski ?
Trzeba pamiętać że wykorzystanie herbu Nysy w naszym herbie to łamanie prawa.
Zgadza się, ale jeśli ma być wszystko zgodne z prawem to i tak BN musi mieć zgodę na wykorzystanie herbu, bo bez tego to każda vlepka, plakat, czy nawet strona w necie jest nielegalna :lol:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum