Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zgorzelec, to nie tylko Turów
Autor Wiadomość
chazol
MKS NYSA ZGORZELEC

Wysłany: 2011-07-12, 13:09   Zgorzelec, to nie tylko Turów

Adam Łuszczyk, piłkarz zgorzeleckiej Nysy, od kilku dni pełni ważną funkcję, włodarza klubu. O planach i możliwościach tegorocznego beniaminka IV ligi dolnośląskiej opowiedział Magazynowi Piłkarskiemu.

Na początek gratuluję awansu do IV ligi, a następnie objęcia tytułu prezesa klubu! Nowa funkcja jest niezwykle trudna. Skąd decyzja o kandydowaniu na fotel włodarza Nysy?

W imieniu całej drużyny bardzo dziękuję za gratulacje, powrót na boiska IV-ligowe należał się tej ekipie juz dawno.
Rzeczywiście rola Prezesa jest niezwykle trudna, choć stanowisko to pełnię dopiero od kilku dni, nie zamierzam się poddawać. Decyzja nawinęła się sama, w klubie nie było chętnych, a mi zależy na przyszłości tego klubu, dlatego gównie się zdecydowałem.

Jak zamierzasz pogodzić obowiązki prezesa z graniem w piłkę?

Wiem, że nie będzie łatwo, ale spróbuję. Rola zawodnika bardzo mi odpowiadała. Teraz ludzie będą mnie postrzegać trochę z innej perspektywy, ale trzeba będzie sobie z tym poradzić.

Jak będzie przebiegał okres przygotowawczy do nowego sezonu?

Pierwszym moim zadaniem będzie zatrzymanie wszystkich zawodników z poprzedniego sezonu, a już wiem, że będzie to niezwykle trudne. Przygotowania rozpoczynamy 11 lipca na swoich obiektach. Trener Gryglak ma już ustalonych sparingpartnerów pięciu meczów.

Jakie są cele drużyny na nadchodzący sezon? Krążą złośliwe pogłoski, że będzie to Wasza jednorazowa przygoda z IV ligą.

Cel, jaki zarząd postawi zawodnikom to z pewnością minimum środek tabeli. Jestem przekonany, że gdy zostaną wszyscy zawodnicy, którzy wywalczyli awans, tak właśnie będzie. Każdy kibic ma prawo sądzić, co chce. Ja jestem przekonany, że nie będzie to jednorazowa przygoda.

Czy w związku z awansem, w składzie Nysy dojdzie do rewolucji? Planowane są wzmocnienia?

Rewolucji nie będzie, finanse klubu nie pozwalają nam na szaleństwa. Jeśli będą jakieś uzupełnienia składu to tylko naszymi juniorami oraz zawodnikami z niższych lig.

Widać, wiele spraw wokół klubu zaczyna się układać coraz lepiej, a co ze sponsorami?

Z takimi opiniami to bym się jeszcze powstrzymał. W klubie jest kilka spraw do poukładania. Wszystkim sponsorom, którzy do tej pory wspomagali naszą drużynę bardzo dziękuję. Teraz muszę przyznać, że wydatki po awansie do IV ligi wzrosły i nie ukrywam: potrzebne jest nam większe wsparcie finansowe. Mam nadzieję, że wraz z zarządem wspólnie uporamy się z tym problemem i znajdziemy w mieście kilku miłośników piłki nożnej, którzy nas wspomogą.

Jak obecnie układa się współpraca z władzami miasta ?

Miasto jest naszym największym sponsorem i jak na razie finanse z UM Zgorzelec w klasie okręgowej wystarczały. Teraz po awansie finanse są zdecydowanie większe. Jestem po rozmowie z panem Burmistrzem Rafałem Groniczem, który obiecał nam pomoc, ale dopiero w przyszłym sezonie. Pomaga nam jednak już teraz w znalezieniu sponsorów tę rundę. Zależy mi na tym, aby nasze miasto nie było tylko kojarzone z Turowem Zgorzelec! Nasz klub obecnie reprezentuje ponad 130 zawodników z naszego miasta i okolic, wiec wydaje mi się że należy docenić tych chłopców, którzy, choć na boisku z zieloną nawierzchnią, to też reprezentują miasto Zgorzelec.

Jakie są możliwości klubu na chwilę obecną i jak widzisz siłę klubu w niedalekiej przyszłości?

Możliwości klubu obecnie są takie, że po nocach zastanawiam się skąd tu zabrać, a tu dać!
Dotyczy to oczywiście spraw finansowych. Jeśli chodzi o sprawy piłkarskie, to jestem przekonany, że ta młoda drużyna jest w stanie w ciągu 2 -3 lat walczyć o wyższe cele. Mamy młody i bardzo zaangażowany skład chłopaków, którzy za swój klub poszli by w ogień, tylko należy to w końcu docenić i dać im minimum przyzwoitości. Młodzież mamy również bardzo oddaną, zatem na kilka kolejnych sezonów rysuje się ciekawa perspektywa.
Przy okazji wywiadu, zapraszam wszystkich naszych kibiców na Maratońską i proszę o mocny doping w dobrych i trudnych momentach.

Rozmawiała Aldona Hawer
Magazyn Piłkarski

Źródło: Magazyn Piłkarski www.magazynpilkarski.pl

gfda.gif
149x153
Plik ściągnięto 1536 raz(y) 13,56 KB

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi