Wysłany: 2011-08-26, 07:19 www.nysazgorzelec.pl - To już 5 lat !!!
Chciałbym wszystkim oznajmić że dnia 26 sierpnia 2011 nasza oficjalna strona internetowa obchodzi swoje 5 urodziny.
W kilku zdaniach chciałbym Wam przedstawić naszą internetową działalność. Nie dla wszystkich wiadome jest że były wcześniej także inne 2 odsłony portalu. Pierwszym inicjatorem tej rozpowszechniającej się kultury przekazu za pomocą stron www był były piłkarz zgorzeleckiej Nysy Piotr Wędzonka. Piotr pioniersko prowadził stronę w latach 2002/2003 www.nysazgorzelec.piwko.pl Jako osoba jedyna znająca wtedy html w naszym gronie tworzył kod i opisywał mecze wyjazdowe Nysy. Marcin K. wraz z Emilem oraz ze mną pomagaliśmy współtworzyć te stronę i dostarczać materiałów z ulicy Maratońskiej. Strona zaczęła ewoluować, zaczęły się pierwsze problemy, pierwsze zmiany serwerów a nawet aliasów stron. W latach 2003/2004 mocno zainspirowani pracą Wędzona ruszyliśmy ze stroną www.nysa.go.pl jako alternatywa i mocniejszy przekaz bardziej pod kibiców zgorzeleckiej piłki. Na stronie można było się dowiedzieć praktycznie wszystkiego. Począwszy od wyników, składów kończąc na statystykach i opisach wyjazdów przez kibiców. Mocny przekaz strony zabarwiany mocną treścią słów był praktycznie nieocenzurowany, jako że strona była nieoficjalna chcieliśmy to zorganizować bardziej globalnie. Portal utrzymywał się do 2006 roku.
Zmieniająca się struktura stron oraz nowsze technologie dawały coraz to ciekawsze możliwości na które byliśmy otwarci. Nie straszne było dla nas nie znajomość kodów html, php, java... chcieliśmy mieć stonę która będzie podążać za trendami technologicznymi.
Wybrałem się do starostwa powiatowego gdzie urzędował nasz tamtejszy prezes Andrzej Tyc. Pamiętam jak dziś wszedłem do gabinet przedstawiłem się i opowiedziałem po krótce po co tu jestem. Pokazałem prezesowi stronę www (która była na tymczasowym serwerze oczywiście jako prezentacja) Pokazałem i uświadomiłem jak ważne żeby była taka strona. Tyc był pod wrażeniem, kupił pomysł a ja tak naprawdę przyszedłem po pieniądze! Pieniądze których nie było wtedy zbyt wiele jak dla osoby która studiowała. Zajarani tym wszystkim postanowiliśmy działać. Pomysłów było co nie miara "czy robimy stronę we Flash ? czy opartą na php ?" zadał mi pytanie Dawid www.oxygen64.net który był głównym twórcą tego co macie możliwość teraz oglądać. Wybór padł na PHP by Przemo i póki co portal ma się w dobrej kondycji. Oczywiście strona powstała jako OFICJALNA. Nadaliśmy jej nazwę www.nysazgorzelec.pl (brzmiało dumnie i brzmi po dziś) Dlaczego dumnie ktoś zapyta. Otóż jak na owe czasy takimi nazwami stron mogli się chwalić nieliczni (ekstraklasa, kilka stron z 2 ligi) ważne było że jest to .PL (koszty jak na tamte czasy to 100zł za rok+ kosztu opłaty serwera)
Oczywiście aby dodać smaku i iść nie tylko za propagowaniem piłki nożnej w Zgorzelcu chcieliśmy czegoś więcej... Doszły z czasem takie działy jak:
Juniorzy młodsi, Juniorzy starsi, Kibice.
Dochodzili do nas nowi użytkownicy, pojawiali się administratorzy (Emil, Cero, Sebastian, kibicmks, Andrus) Każdy dostał swoją działkę i opiekuje się po dziś dzień.
Strona ewoluowała licznymi zmianami kolorystyki a także grafiki. W ten sposób uczyłem się wykorzystywania swojej wiedzy a także starałem się aby na stronie były zawsze widoczne NOWE świeże zmiany. Uczyli się także pozostali, Cero szybko złapał bakcyla i mógł się wykazać swoim kunsztem dziennikarskim. Jak pamiętam on lubił pisać a My chcieliśmy mieć nowe informacje na stronie. Progres był widoczny co tak naprawdę przekładało i nadal będzie się przekładać w kolejne modyfikacje naszej strony. Kolejnym krokiem do rozpowszechniania nazwy Nysa Zgorzelec był dzień 26 września 2010 roku gdzie powstała strona Stowarzyszenia Kibiców Nysy Zgorzelec, która ma stanowić źródło informacji dotyczących aspektów naszej kibicowskiej działalności www.stowarzyszenie.futbolowo.pl . Dnia 13 listopada 2010 roku podłączyłem stronę pod Google Analytics. Jest to internetowe narzędzie do analizy statystyk serwisów WWW, udostępnianym przez firmę Google. Dzięki temu mamy pełen wgląd z jakich państw, miast zaglądają do nas Kibice z całego Świata. Dodatkowo pojawiliśmy się w Google Maps i jesteśmy bardziej widoczni po wpisaniu naszej nazwy klubu w przeglądarce. Dla Ciekawostki dodam że od 13 listopada do dziś odwiedzili nas:
52264 osoby w tym:
48459 z Polski
1103 z Niemiec
783 z Irlandii
330 z Kanady
184 z USA
176 z Holandii
87 z Finlandii
a także z takich egzotycznych krajów jak: Brazylia, Filipiny, Tajlandia, Arabia Saudyjska, Maroko.
Największym zainteresowaniem cieszył się dzień 21 sierpnia 2011 gdzie na stronie unikatowych wejść było 486 (Nysa - Piast Zawidów).
To tak naprawdę tylko skrawek tego co mogę wam przekazać, bo możliwości jest multum.
Liczę na to że dzięki naszej determinacji i zaangażowaniu nasz ukochany klub będzie miał zawsze stronę prowadzoną na najwyższym poziomie.
Tak więc serdecznie podziękowania dla ludzi którym się chce coś zmieniać oraz tworzyć z pasjom. Gdyby nie nasi piłkarze i Wy kibice i sympatycy zgorzeleckiej piłki nie było by sensu czegokolwiek tu tworzyć.
Pamiętajcie! ten portal jest tworzony dla Nysy Zgorzelec. Dla jej piłkarzy, włodarzy, działaczy, sponsorów ale przede wszystkim dla KIBICÓW.
5lat.gif 150x75
Plik ściągnięto 5334 raz(y) 11,16 KB
_________________ MKS NYSA ZGORZELEC
1972-2013 Historia która trwa...
"Dla nas mecz bywa świętem, a dzień święty się święci"
Ostatnio zmieniony przez chazol 2011-08-26, 09:03, w całości zmieniany 4 razy
Ja również przyłączam się do podziękowań za współprace dla wszystkich, tych co wymienił Chazol i tych co nie wymienił.Doskonale pamiętam całą historie tworzenia tejże strony. Od pierwszych projektów do teraźniejszej dzieli nas przepaść. Należy zawsze pamiętać, tak jak napisał Chazol, inicjatorem był Piotrek Wędzonka, wieloletni kapitan i jeden z najlepszych o ile nie najlepszy piłkarz Nysy Zgorzelec!!!!!. Dzięki Piotrek!.
Pokazałem prezesowi stronę www (która była na tymczasowym serwerze oczywiście jako prezentacja)
Data 26 jest oficjalna Pamiętam dokładanie bo jutro moja mama ma urodziny więc na 100% powstała 26 sierpnia. A alias strony 29 sierpnia został wykupiony dokładnie o 09:06:29. Więc tego dnia była oficjalnie otwarta.
To się nazywa chirurgiczna precyzja
Pozdro Górski bo jesteś także ważnym trybem tej całej machiny !
_________________ MKS NYSA ZGORZELEC
1972-2013 Historia która trwa...
"Dla nas mecz bywa świętem, a dzień święty się święci"
_________________ W S Z Y S C Y --- S Z A L I K I --- N A --- M E C Z ---- Z G O R Z E L E C - M O I M - M I A S T E M , N Y S A - M O I M - K L U B E M
Megidox też Cię pozdrawia i gratuluje nam takiego pięknego dziecka jakim jest ta strona.Przejrzałem dziś wiele postów i to jest kawał niezłej historii i nasuwających się wspomnień .
Peace i żebyśmy się rozwijali abym mógł kiedyś wnukom pochwalić się że od wuchty lat mam konto na najlepszej sportowej stronie w necie
_________________ Choć życie ciąży a psycha siada nie mogę się poddać to moja zasada
ja chce wnukom opowiadać o zawodach, ustawkach, awanturach i wyjazdach
dobra dwa pytania:
1. Czy ma ktoś auto żeby pojechać na wyjazd Nysy? Jestem chory jak ja pier.... ale wyjazd rzecz święta !
2. Kręcimy młyn na rezerwach Nysy w niedziele? Ktoś będzie ?
ja chce wnukom opowiadać o zawodach, ustawkach, awanturach i wyjazdach
dobra dwa pytania:
1. Czy ma ktoś auto żeby pojechać na wyjazd Nysy? Jestem chory jak ja pier.... ale wyjazd rzecz święta !
2. Kręcimy młyn na rezerwach Nysy w niedziele? Ktoś będzie ?
Wczoraj śmigał z 3 koleżkami po mieście szukając kiełbasy a dziś chory - oj dziwnie to wygląda mordeczko
Rezerwy grają tylko sparing więc nie wiem czy jest sens coś działać ale pooglądać można.
_________________ Choć życie ciąży a psycha siada nie mogę się poddać to moja zasada
byłem zszokowany, że na grillu nie ma kiełbasy bo miałem smaka xd lubie taką kiełbase w grilla a najlepiej przed smażeniem posypać ją z dwóch stron vegetą ! Super smak ! potem między dwie kromki chleba i macie kanapke
aaa sparing.. ale może się przejde.
_________________ W S Z Y S C Y --- S Z A L I K I --- N A --- M E C Z ---- Z G O R Z E L E C - M O I M - M I A S T E M , N Y S A - M O I M - K L U B E M
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum