Wysłany: 2009-07-07, 13:17 Rozmowa z Tomaszem Góralem, kapitanem Nysy Zgorzelec
Rozmowa z Tomaszem Góralem,
kapitanem Nysy Zgorzelec
GÓRAL: Nysa będzie odnosiła sukcesy!
Paweł Kuszaj: Nysa mogła mieć wszystko a nie ma nic. Liczyliście się w walce o awans i triumf w Pucharze Polski. Jak się okazało wywalczyliście tylko trzecie miejsce na podium. Cele były chyba ambitniejsze. Tomasz Góral: Zarówno my zawodnicy jak i trener oraz Zarząd zakładaliśmy sobie przed sezonem jeden cel, którym miał być awans do IV ligi. Tak to już jest w życiu, że nie zawsze to co sobie zaplanujemy udaję się w 100% zrealizować. Myślę, że należałoby zmienić podejście do tego wszystkiego. Jesteśmy teraz w nieco odmiennej sytuacji niż wtedy gdy graliśmy w IV lidze. Tam byliśmy na ogół traktowani jako „dostarczyciele punktów”, tutaj sytuacja diametralnie się zmieniła. Chcąc osiągnąć założony cel, musimy w każdym meczu zdobywać punkty. Nie jest to łatwe, ponieważ przeciwnicy szczególnie motywują się na mecze z nami.
PK: Plusy i minusy tego sezonu. TG: Myślę, że do minusów tego sezonu z pewnością możemy zaliczyć brak awansu, a także styl gry w niektórych spotkaniach. Jako plusy śmiało można zaliczyć doświadczenie jakie zdobyliśmy w tym sezonie, a także zmiana sposobu gry i ogrywanie się młodszych kolegów.
PK: Czego wam zabrakło w odniesieniu sukcesu? TG: Przede wszystkim doświadczenia i realizacji założeń trenera.
PK: W zespole jesteś najbardziej doświadczonym zawodnikiem. Jesteś wychowankiem zgorzeleckiego klubu. Masz za sobą występy w amatorskiej Reprezentacji Polski, grałeś z Nysą w III i IV lidze. Nie wydaje Ci się, że poziom zgorzeleckiej piłki słabnie? TG: Ja tego bym tak nie określił, że słabnie. Przez cały ten sezon graliśmy swoimi wychowankami i naprawdę wielu z nich się sprawdziło. Mamy bardzo młodą drużynę i bardzo perspektywiczną. W końcu Nasz Klub wychował takich zawodników, którzy potrafią wykorzystać to – co przez te ładnych kilka lat zdobywali na treningach, a jeżeli dodać tu jeszcze dobrze radzące sobie grupy młodzieżowe, jestem przekonany, że po serii niepowodzeń czeka nas czas w którym będziemy osiągać sukcesy.
PK: Jak byś porównał Nysę z poprzednich lat do tej z teraz? TG: Nysa obecnie jest drużyną, która w najbliższych latach będzie odnosiła sukcesy. Teraz chłopaki jeszcze się uczą rzemiosła piłkarskiego. W każdym meczu występuje po 7 lub 8 młodzieżowców, gdzie w przeszłości tych młodzieżowców grało tylko tyle ile musiało, czyli dwóch. Kiedyś mieliśmy wielu doświadczonych zawodników, natomiast teraz do doświadczenie dopiero zdobywamy.
PK: Czy jest taki moment w twojej historii piłkarskiej do którego często wracasz wspomnieniami? TG: Oczywiście jest wiele takich momentów. Pamiętam jak graliśmy w III lidze, a na mecz pojechaliśmy do Zagłębia Sosnowiec. Na meczu było około 2 tys. kibiców. Atmosfera była niesamowita, widać od razu, że ten klub ma odpowiednie tradycje… I proszę sobie wyobrazić zachowanie tamtych kibiców oraz zawodników, gdy wygraliśmy ten mecz. Inną taką chwilą byłą cała przygoda z kadrą Dolnego Śląska i wyjazdy na turnieje na Mazury, na Ukraine, czy też sam finał w Bułgarii.
PK: Dlaczego w młodości nie odważyłeś się na wojaże po klubach z wyższych lig? Nie żałujesz pozostania w Zgorzelcu? TG: Nie żałuje niczego. Gdybym kiedyś wyjechał nie poznał bym mojej obecnej małżonki. Nysa to jest mój klub, a Zgorzelec to moje miasto tu posiadam swoją rodzinę, pracę a także przyjaciół.
PK: Jesteś świeżo upieczonym tatusiem. Masz powody do radości. Czy będziesz chciał, żeby Twój syn poszedł w ślady ojca? TG: (śmiech) OCZYWIŚCIE, jak tylko będzie chodził zaraz zabieram go na stadion i będziemy się uczyć, no chyba, że mój syn wybierze sobie inne hobby np. grę na fortepianie (śmiech)
PK: Możemy się spodziewać efektownej „kołyski” po strzelonym golu w inauguracyjnym meczu sezonu 2009/2010? TG: Z pewnością jeżeli tylko uda mi się zdobyć bramkę dla naszego zespołu (co nie jest zbyt częste) nie omieszkam wykonać takową „kołyskę”.
PK: Dziękuję za rozmowę i życzę szybkiego powrotu z Nysą do IV ligi. TG: Dziękuje również i oby nasze plany w przyszłym sezonie się ziściły.
Rozmawiał PAWEŁ KUSZAJ
Tomasz Góral 3.JPG Kapitan Nysy Zgorzelec
Plik ściągnięto 3792 raz(y) 26,54 KB
Ostatnio zmieniony przez kibic mks 2009-07-12, 23:08, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum