W niedawno zakończonym spotkaniu, seniorzy zgorzeleckiej Nysy zremisowali z liderem jeleniogórskiej klasy okregowej Piastem Zawidów 0:0. Wynik, praktycznie zamyka przed zespołem Remigiusza Gryglaka szanse awansu do IV ligi.
Mecz zakończył się remisem, z którego zadowolony mógł być jedynie Piast. Nysa przeważała miała więcej okazji (Rydol, Borowy), ale niemiłosiernie pudłowała (Borowy) lub w najważniejszym momencie napastnicy mijali się z piłką (Rydol). Piast zagrażał rywalom sporadycznie – dwa razy w pierwszej połowie za sprawą Grabowskiego i Michalkiewicza i raz w pod koniec drugiej, kiedy to w zamieszaniu podbramkowym zawidowianie mogli przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę, jednak z niefrasobliwości Nysy nie skorzystał Kiewra.
Piast zagrał tak, jak przyzwyczaił – na „zero z tyłu”, szukając jednocześnie swoich szans przejmując dalekie wybicie z linii obrony, lub czyhając na nadarzającą się kontrę. Prawde mówiąc zespół lidera ma jak najlepsze predyspozycje do tego typu gry. W tyłach posiada doświadczonego gracza, który potrafi „czyścic” wszystko co znajdzie się w jego zasięgu - Kazimierskiego. W przodzie duet Grabowski – Michalkewicz ma zazwyczaj dwie trzy okazje meczu, które z zimna krwią wykorzystuje. Zgorzelczanie w odróżnieniu od swoich rywali mają kłopoty w defensywie, głównie za sprawą słabej komunikacji (trudno uwierzyć, że obrona Nysy jest skonstruowana w całości z zawodników, którzy grają ze sobą od trampkarza!)Nysa miała inicjatywę, sprawiała lepsze wrażenie, jednak od początku spotkania widać było po niektórych graczach, że ciężar gatunkowy meczu robił swoje. Odpowiedzialność za grę gospodarzy próbował brać na siebie Łuszczyk, jednak jego strzały z dystansu, były pewnie bronione przez Gilewskiego. Ofensywne trio Nysy – Posioł, Borowy i Rydol – robiło sporo zamieszania zarówno na połowie, jak i pod bramką gości. Niestety nie przełożyło się to na choćby jednego, tak potrzebnego gola.
Obiektywnie oceniając spotkanie, należy stwierdzić, że „biało – niebiescy’ grali zdecydowanie lepiej, a bramka wręcz należała się gospodarzom. Problem w tym, że ktoś musiał tego gola strzelić, a dzisiejszy mecz pokazał po raz kolejny, że w grach na własnym stadionie, napastnicy Nysy dziwnie się usztywniają, co w sposób negatywny przekłada się na ich formą strzelecką.
Pozytywnie w wykonaniu Nysy przedstawiała się linia pomocy, a właściwie jej środek. Paweł Jawroski w sobie tylko wiadomy sposób osiągnął szczytową dyspozycję w ostatniej części sezonu (czy by nie za późno?) i dzisiejszego popołudnia zagrał kilka ładnych piłek, które powinny były zostać wykorzystane przez napastników. Adam Łuszczyk natomiast w najważniejszym meczu sezonu rozegrał chyba najlepsze 90 minut w rundzie wiosennej. Strzelał, podawał, przecinał akcje przeciwnika oraz moblizowal swoich partnerów z drużyny, dzisiaj było to niestety za mało.
Sytuacja w tabeli po dzisiejszej serii spotkań skomplikowała się na niekorzyść Nysy. Swoje spotkanie wygrała Granica, która wykorzystując remis w Zgorzelcu wskoczyła na drugą pozycję w tabeli. Tym samym, gracze z Bogatyni mogą skończyć ligę niespodziewanie wysoko, a analizując pozostałe spotkania trójki najlepszych zespołów w lidze, należy stwierdzić, że podopieczni niedawnego szkoleniowca Nysy – Wojciecha Szymkowa nie pozostają całkiem bez szans na awans. Jednak szanse na awans którejkolwiek z ekip poza Piastem, są czysto matematyczne. Zawidowianom wystarczy jeden punkt w nadchodzących spotkaniach Włókniarzem i z Victorią,a to niestety dla nas jest baaaardzo prawdopodobne.
W dwóch ostatnich kolejkach zgorzelczanie powinni zagrać o 6 punktów i nie patrzeć się na resztę stawki. Co prawda dwa kolejne zwycięstwa mogą niewiele dać, przy jednoczesnych zdobyczach punktowych Piasta, ale sezon należałoby zakończyć honorowo wg hasła: „Gramy do końca, piłkarze, gramy do końca!”
Teraz na spotkanie do Zawidowa to chyba trzeba będzie czołgiem jechać, swoja drogą, to o co tam chodziło z tymi dziewczynami, co się torebkami biły z jakimis pijanymi dziadkami? Wie ktoś?
_________________ Bóg stworzył Człowieka, Człowiek Piwo, baba przylazła sama
Syty nie tylko Tobie :D
Co nie zmienia faktu że jak usłyszałem dziś info że to niby my uciekaliśmy przed zawi to stwierdziłem że nic mnie już nie zdziwi ;D:D
_________________ Choć życie ciąży a psycha siada nie mogę się poddać to moja zasada
heh xD ale co wy chcecie od ludzi ze wsi xD
oni przecież zawsze są koksy i wgl:D
że oni nie przepraszali, że kibicowali lepiej, że zawodnicy coś gadali na nasz temat itp...
Teraz na spotkanie do Zawidowa to chyba trzeba będzie czołgiem jechać, swoja drogą, to o co tam chodziło z tymi dziewczynami, co się torebkami biły z jakimis pijanymi dziadkami? Wie ktoś?
zaczeli się po pijaku wyzywać i tyle ;-)
marcelo_wks napisał/a:
Szkoda czasu na czytanie bzdur. Na początek przyszłego sezonu trzeba zebrać ludzi i pojechać do Wrocka na WKS większą ekipą. Także myśleć myśleć...
ja jestem za zwłaszcza, że na studiach chciałbym podziałać w WKS-ie ;-)
mecz dobry a te bzdury, że my uciekaliśmy, że oni stali :mrgreen: to śmiech na sali :mrgreen: jesteśmy bandyci xD
tak mi sie powiedziało hehe,poważnej ekipie jakby ktoś poleciał flage ściągać sam to by go zabili tam na miejscu ...ale co my chemy od takiego zawidelca jak tam same dzieci były
z tego co wiem to polowa ekipy "ultrasow" zawidowa to ludzie z klubu juniorzy, trampkarze.... u nas tak nie mozna bylo?
właśnie tu Ade poruszył fajną sprawę i proponuję ją na forum obgadać, bo jak dobrze Ade zauważył większość tam to byli piłkarze dlaczego nasi piłkarze nie chodzą kibicować Nysie? może by ich jakoś ściągnąć??
syty86 napisał/a:
tak mi sie powiedziało hehe,poważnej ekipie jakby ktoś poleciał flage ściągać sam to by go zabili tam na miejscu .
to wiem, byłbym tam zmasakrowany :mrgreen: pare fajnych historii związanych z krojeniem było ostatnio w TMK ;-)
no właśnie do oprawy to muszą być flagi, i doping zajebisty..
ja ludziom non stop gadam i proponuję żeby każdy tak zrobił... Antek, Megidox, Szoszu i reszta bandy... choćby przyszedł tylko jeden nowy ale zawsze coś ;-)
a flagi trzeba wyciągnąć... bo to zawsze daje mega efekt ;-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum