Download Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Album Chat
Strona główna Grupy Użytkownicy Twoje konto Statystyki Rejestracja Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Iluzoryczne szanse awansu, czyli Nysa - Piast 0:0
Autor Wiadomość
cero

Wysłany: 2010-06-09, 19:54   Iluzoryczne szanse awansu, czyli Nysa - Piast 0:0

W niedawno zakończonym spotkaniu, seniorzy zgorzeleckiej Nysy zremisowali z liderem jeleniogórskiej klasy okregowej Piastem Zawidów 0:0. Wynik, praktycznie zamyka przed zespołem Remigiusza Gryglaka szanse awansu do IV ligi.

Mecz zakończył się remisem, z którego zadowolony mógł być jedynie Piast. Nysa przeważała miała więcej okazji (Rydol, Borowy), ale niemiłosiernie pudłowała (Borowy) lub w najważniejszym momencie napastnicy mijali się z piłką (Rydol). Piast zagrażał rywalom sporadycznie – dwa razy w pierwszej połowie za sprawą Grabowskiego i Michalkiewicza i raz w pod koniec drugiej, kiedy to w zamieszaniu podbramkowym zawidowianie mogli przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę, jednak z niefrasobliwości Nysy nie skorzystał Kiewra.
Piast zagrał tak, jak przyzwyczaił – na „zero z tyłu”, szukając jednocześnie swoich szans przejmując dalekie wybicie z linii obrony, lub czyhając na nadarzającą się kontrę. Prawde mówiąc zespół lidera ma jak najlepsze predyspozycje do tego typu gry. W tyłach posiada doświadczonego gracza, który potrafi „czyścic” wszystko co znajdzie się w jego zasięgu - Kazimierskiego. W przodzie duet Grabowski – Michalkewicz ma zazwyczaj dwie trzy okazje meczu, które z zimna krwią wykorzystuje. Zgorzelczanie w odróżnieniu od swoich rywali mają kłopoty w defensywie, głównie za sprawą słabej komunikacji (trudno uwierzyć, że obrona Nysy jest skonstruowana w całości z zawodników, którzy grają ze sobą od trampkarza!)Nysa miała inicjatywę, sprawiała lepsze wrażenie, jednak od początku spotkania widać było po niektórych graczach, że ciężar gatunkowy meczu robił swoje. Odpowiedzialność za grę gospodarzy próbował brać na siebie Łuszczyk, jednak jego strzały z dystansu, były pewnie bronione przez Gilewskiego. Ofensywne trio Nysy – Posioł, Borowy i Rydol – robiło sporo zamieszania zarówno na połowie, jak i pod bramką gości. Niestety nie przełożyło się to na choćby jednego, tak potrzebnego gola.
Obiektywnie oceniając spotkanie, należy stwierdzić, że „biało – niebiescy’ grali zdecydowanie lepiej, a bramka wręcz należała się gospodarzom. Problem w tym, że ktoś musiał tego gola strzelić, a dzisiejszy mecz pokazał po raz kolejny, że w grach na własnym stadionie, napastnicy Nysy dziwnie się usztywniają, co w sposób negatywny przekłada się na ich formą strzelecką.
Pozytywnie w wykonaniu Nysy przedstawiała się linia pomocy, a właściwie jej środek. Paweł Jawroski w sobie tylko wiadomy sposób osiągnął szczytową dyspozycję w ostatniej części sezonu (czy by nie za późno?) i dzisiejszego popołudnia zagrał kilka ładnych piłek, które powinny były zostać wykorzystane przez napastników. Adam Łuszczyk natomiast w najważniejszym meczu sezonu rozegrał chyba najlepsze 90 minut w rundzie wiosennej. Strzelał, podawał, przecinał akcje przeciwnika oraz moblizowal swoich partnerów z drużyny, dzisiaj było to niestety za mało.
Sytuacja w tabeli po dzisiejszej serii spotkań skomplikowała się na niekorzyść Nysy. Swoje spotkanie wygrała Granica, która wykorzystując remis w Zgorzelcu wskoczyła na drugą pozycję w tabeli. Tym samym, gracze z Bogatyni mogą skończyć ligę niespodziewanie wysoko, a analizując pozostałe spotkania trójki najlepszych zespołów w lidze, należy stwierdzić, że podopieczni niedawnego szkoleniowca Nysy – Wojciecha Szymkowa nie pozostają całkiem bez szans na awans. Jednak szanse na awans którejkolwiek z ekip poza Piastem, są czysto matematyczne. Zawidowianom wystarczy jeden punkt w nadchodzących spotkaniach Włókniarzem i z Victorią,a to niestety dla nas jest baaaardzo prawdopodobne.
W dwóch ostatnich kolejkach zgorzelczanie powinni zagrać o 6 punktów i nie patrzeć się na resztę stawki. Co prawda dwa kolejne zwycięstwa mogą niewiele dać, przy jednoczesnych zdobyczach punktowych Piasta, ale sezon należałoby zakończyć honorowo wg hasła: „Gramy do końca, piłkarze, gramy do końca!”

NYSA: Barynów – Kościuk, Monik M. (Baran), Hołub, Wojtczak (Mądrzejewski) – Posioł (Matusewicz), Jaworski, Łuszczyk, Kaczan – Borowy, Rydol.

Komplet wyników zaległej kolejki:

Granica Bogatynia 2-1 Olimpia Kowary
Sparta Zebrzydowa 1-3 GKS Raciborowice
Olimpia Kamienna Góra 2-1 Orzeł Wojcieszów
Julia Szklarska Poręba 2-1 Czarni Lwówek
Śląski Nysa Zgorzelec 0-0 Piast Zawidów
Łużyce Lubań 0-1 Jawa Otok Olsza
Olszyna Lubańska 1-0 Orzeł Lubawka
Victoria Ruszów 0-1 Włókniarz Mirsk

(news w trakcie realizacji)

Nysa-Piast.gif
Plik ściągnięto 240 raz(y) 385,31 KB

Ostatnio zmieniony przez cero 2010-06-09, 23:21, w całości zmieniany 2 razy  

cero

Wysłany: 2010-06-09, 20:16   

I po awansie, nie wydaje mi się, żebyśmy w tym momencie dali radę wskoczyć z drugiego

Megidox

Wysłany: 2010-06-09, 20:27   

Jest jedna mała szansa dla nas - ponoć piast nie chce awansować bo nie ma $$ i wtedy ekipa z 2 miejsca by weszła.

Andrus
Rycerz Maryi

Wysłany: 2010-06-09, 20:39   

a na z.info komenty, że jesteśmy leszcze xD

cero

Wysłany: 2010-06-09, 20:52   czołgiem na mecz

Teraz na spotkanie do Zawidowa to chyba trzeba będzie czołgiem jechać, swoja drogą, to o co tam chodziło z tymi dziewczynami, co się torebkami biły z jakimis pijanymi dziadkami? Wie ktoś?

syty86

Wysłany: 2010-06-09, 21:05   

gdzie macie flagi? pajace gdzie macie flagi? ...Andrus wyrasta na pierwszego hoolsa nysy hehe ;)

Megidox

Wysłany: 2010-06-09, 21:08   

No i o to chodzi - oby więcej takich akcji:D:D

Teraz pytanie - kto jechał by do Raciborowic < Niedziela 20 czerwca > bo to ostatni mecz w sezonie i mozna by bylo busa ogarnac i ekipa pojechac

marcelo_wks

Wysłany: 2010-06-09, 21:17   

Pierwsza akcja młodej ekipy Nysy ;-). Zobaczymy co przyszłość pokaże :shock:

syty86

Wysłany: 2010-06-09, 21:25   

boziu kochana jak czytam te napinki po meczu na tym z.info to mi sie płakać chce :| pozdro dla kumatych!
Ostatnio zmieniony przez syty86 2010-06-09, 21:34, w całości zmieniany 1 raz  

Megidox

Wysłany: 2010-06-09, 21:31   

Syty nie tylko Tobie :D :D
Co nie zmienia faktu że jak usłyszałem dziś info że to niby my uciekaliśmy przed zawi to stwierdziłem że nic mnie już nie zdziwi ;D:D

marcelo_wks

Wysłany: 2010-06-09, 21:35   

Szkoda czasu na czytanie bzdur. Na początek przyszłego sezonu trzeba zebrać ludzi i pojechać do Wrocka na WKS większą ekipą. Także myśleć myśleć...

szocha

Wysłany: 2010-06-09, 21:37   

heh xD ale co wy chcecie od ludzi ze wsi xD
oni przecież zawsze są koksy i wgl:D
że oni nie przepraszali, że kibicowali lepiej, że zawodnicy coś gadali na nasz temat itp...

ale Andrus xD dzisiaj komentator pokazał klase :D

Megidox

Wysłany: 2010-06-09, 21:38   

Do Wrocka jeszce czas trzeba się zebrać na koniec sezonu <będę o tym truł do upadłego :D >

szocha

Wysłany: 2010-06-09, 21:40   

20 czerwca mogę jechać:D

chazol
MKS NYSA ZGORZELEC

Wysłany: 2010-06-10, 03:49   

Ja tylko dodoam źe lubię chleb z masłem

Andrus
Rycerz Maryi

Wysłany: 2010-06-10, 13:59   

cero napisał/a:
Teraz na spotkanie do Zawidowa to chyba trzeba będzie czołgiem jechać, swoja drogą, to o co tam chodziło z tymi dziewczynami, co się torebkami biły z jakimis pijanymi dziadkami? Wie ktoś?

zaczeli się po pijaku wyzywać i tyle ;-)

marcelo_wks napisał/a:
Szkoda czasu na czytanie bzdur. Na początek przyszłego sezonu trzeba zebrać ludzi i pojechać do Wrocka na WKS większą ekipą. Także myśleć myśleć...

ja jestem za zwłaszcza, że na studiach chciałbym podziałać w WKS-ie ;-)

mecz dobry a te bzdury, że my uciekaliśmy, że oni stali :mrgreen: to śmiech na sali :mrgreen: jesteśmy bandyci xD

Megidox

Wysłany: 2010-06-10, 14:32   

Bandyci to jedno ale że robisz ze mnie alkoholika to inna sprawa:D:D

Andrus
Rycerz Maryi

Wysłany: 2010-06-10, 16:11   

syty86 napisał/a:
Andrus wyrasta na pierwszego hoolsa nysy hehe ;)

:mrgreen: szkoda, że nie było Emila bo mecz był naprawdę mega... ale z Kowarami będzie lepszy ;-)

syty86

Wysłany: 2010-06-10, 16:20   

hoolsa to może złe słowo ...desperata bardziej ;)

syty86

Wysłany: 2010-06-10, 16:24   

no ostatni u nas w sezonie w niedziele,szkoda ;/...chociaż jakieś race odpalimy jak dobrze pójdzie...w h*j czasu nie było już ;)

chazol
MKS NYSA ZGORZELEC

Wysłany: 2010-06-10, 18:55   

może ktos opowiedziec jak ten zawidow sie zaprezenowal u nas? i ile flag stracili :mrgreen: tylko proszę o konkrety bez ksyw i imion

Andrus
Rycerz Maryi

Wysłany: 2010-06-10, 19:40   

chazol napisał/a:
może ktos opowiedziec jak ten zawidow sie zaprezenowal u nas? i ile flag stracili tylko proszę o konkrety bez ksyw i imion

wszystko Ci poszło na gg :-P

syty86 napisał/a:
no ostatni u nas w sezonie w niedziele,szkoda ;/...chociaż jakieś race odpalimy jak dobrze pójdzie...w h*j czasu nie było już ;)

trzeba cos zrobić ;-) fajnie jakby Olimpia zawitała jak w tamtym roku

czemu desperat? to raczej negatywne stwierdzenie :-P

syty86

Wysłany: 2010-06-10, 20:41   

tak mi sie powiedziało hehe,poważnej ekipie jakby ktoś poleciał flage ściągać sam to by go zabili tam na miejscu ;) ...ale co my chemy od takiego zawidelca jak tam same dzieci były

ade

Wysłany: 2010-06-10, 21:02   

z tego co wiem to polowa ekipy "ultrasow" zawidowa to ludzie z klubu juniorzy, trampkarze.... u nas tak nie mozna bylo?

Andrus
Rycerz Maryi

Wysłany: 2010-06-11, 13:57   

ade napisał/a:
z tego co wiem to polowa ekipy "ultrasow" zawidowa to ludzie z klubu juniorzy, trampkarze.... u nas tak nie mozna bylo?

właśnie tu Ade poruszył fajną sprawę i proponuję ją na forum obgadać, bo jak dobrze Ade zauważył większość tam to byli piłkarze dlaczego nasi piłkarze nie chodzą kibicować Nysie? może by ich jakoś ściągnąć??

syty86 napisał/a:
tak mi sie powiedziało hehe,poważnej ekipie jakby ktoś poleciał flage ściągać sam to by go zabili tam na miejscu ;) .

to wiem, byłbym tam zmasakrowany :mrgreen: pare fajnych historii związanych z krojeniem było ostatnio w TMK ;-)

szocha

Wysłany: 2010-06-11, 14:20   

z tego co wiem, to może w niedziele na mecz, do kibicowania jak się uda to pojawi się dodatkowo 7 osób z zawodników z juniorów;)

Andrus
Rycerz Maryi

Wysłany: 2010-06-11, 19:45   

trzeba flagi skombinować na niedzielę ;-)

syty86

Wysłany: 2010-06-11, 19:48   

no właśnie do oprawy to muszą być flagi, i doping zajebisty...

syty86

Wysłany: 2010-06-11, 20:57   

a propos ma ktoś jeszcze polówki nysy na sprzedaż?...bo bym wział jedną, moja się troche farbą uje*ała ;D

Emil_Nysa

Wysłany: 2010-06-12, 08:45   

polowki sa.

Andrus
Rycerz Maryi

Wysłany: 2010-06-12, 09:10   

syty86 napisał/a:
no właśnie do oprawy to muszą być flagi, i doping zajebisty..

ja ludziom non stop gadam i proponuję żeby każdy tak zrobił... Antek, Megidox, Szoszu i reszta bandy... choćby przyszedł tylko jeden nowy ale zawsze coś ;-)

a flagi trzeba wyciągnąć... bo to zawsze daje mega efekt ;-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi